Üretim Aşamaları


Herhangi bir prekast elemanı oluşturabilmek ilk yapılması gereken kalıptır. Kalıplar fiberglastan,ahşaptan,kauçuktan,silik ÜRETİM DEĞERLERİMİZ

SANAT PREKAST ELEMANLARININ ÜRETİM AŞAMALARI


1-KALIP YAPIMI

Herhangi bir prekast elemanı oluşturabilmek ilk yapılması gereken kalıptır.

Kalıplar fiberglastan,ahşaptan,kauçuktan,silik ÜRETİM DEĞERLERİMİZ
 


SANAT PREKAST (GFRC) ÜRETİM VE DAYANIKLILIK:


 

SANAT  fiber katkılı beton (GRC) alkaliye dayanıklı özel cam elyafıyla güçlendirilmiş, çimento , kum ve kimyasal karışımlı ,taşıyıcılığı hesaplanmış galvaniz ve paslanmaz karkasla  desteklenmiş prekast kabuklu  beton ürünüdür.

GFRC - Glass Fiber Reinforced Concrete). Yüksek çimento oranı, düşük geçirgenlik prekastı dış etkenlere karşı kaliteli bir brüt betondan çok daha dayanıklı yapar. Üretim tekniğinde kalıp kullanılması nedeniyle istenilen form ve yüzey dokusunu sağlaması ile büyük bir dizayn esnekliğine sahiptir.

Su geçirgenliği

SANAT Prekast su ve diğer sıvılara karşı yüksek dirence sahip bir malzemedir. Yapılan testlerde, 10 mm kalınlığında bir prekast levhanın ön yüzüne iki ay süresince 750 mm su basıncı uygulanmıştır. Bu süre sonunda SANAT panel levhasının arka yüzünde hiçbir neme rastlanmamıştır.

Darbe dayanıklılık

Yapılan deneylerde 4 kilogramlık gülle konvansiyonel dış cephe kaplamalarını kolaylıkla parçalayabiliyor. Ama SANAT cephe panelini kıramayarak sekiyor.

Termal iletkenlik

2000 kg/m3 dan sitide 0.5-1.0 W/m2°C

Ateşe dayanıklılık

Stabilize ve bütünlük korunur, alev yapıya girmez. Korunan tarafa isi 140 °C 'dan fazla çıkamaz.


Rüzgar basıncı: W=100kg/m2  12 mm kalınlığında Prekast  plaka 1.10 mt.

Akustik değerler

10 mm kalınlığında bir prekast  plaka (20 kg/m2) 300 Hz'de 22 dB' den 400 Hz'de 39 db ses azalmasına sahiptir. Normal şartlar altında 30 db kabul edilebilir.

TEKNİK DEĞERLER

Prekast Kabuk Kalınlığı (Tekstür Hariç):10-15 mm

Tekstür (Düşey Yivler) Kalınlığı- Max: 12-20 mm

Panel Konstrüksiyon Malzemesi: Çelik Kutu Profil

Konstrüksiyon Malzeme Koruması: Sıcak Daldırma Galvaniz

Kabuk Prekast Ağırlığı (Tekstür Hariç): 35-40 Kg/m2

Panel Birim Ağırlığı (Konstrüksiyon Dahil): 45-50 Kg/m2

Renk: Çimento Rengi veya numunelere uygun istenen renkler

Panel Boyutları: Projeye Uygun.ondan üretilmektedir.


EK BİLGİLER 

İçerisinde asbest ,ahşap talaşı,alçı ,PVC  içermez.

Karkas hesapları montaj yapılacak yerin özelliklerine göre büyük ölçüde vidalama sistemiyle, özel durumlarda kaynaklama metoduyla uygulama yapılacak şekilde çözümlenecektir.

İçersinde ahşap yonga olmadığı için ısı farklılıklarından ve iklim şartlarından etkilenmez.

 
FİBER TAKVİYELİ BETON (GRC) TEKNİK ÖZELLİKLERİ

ÇELİK KARKASLI  KABUK PANEL

            Fiber takviyeli beton kabuk, çelik karkas (Frame) dan oluşan cephe panel sistemi.

            ÇELİK KARKAS (Frame)           

Panel sistemi içinde kullanılan ve panelin dış etkenlere karşı dayanımını sağlayan, binaya bağlanmasında kullanılan malzemenin taşıdığı ağırlığa göre 20x30,20x40,40x40,40x60 ;2mm. yada 3 mm.karkas sistemi yapılmasıdır.           

Aksi belirtilmedikçe bu şartnamede kullanılan “ fiber takviyeli beton panel” 10-20 mm. kalınlıkta FTB kabuk ve gerekli dizayndaki bir çelik karkastan oluşmuş panel sistemidir.

BİLEŞENLER

            ÇİMENTO   

Bilinen çabuk sertleşen portland ve beyaz çimento onaylı, TSE’ye uygun bir kaynaktan temin edilecektir. İmalatçı, iş boyunca kullanacağı çimento cinsini belirtecektir.

            CAM ELYAFI        

Beton içinde beton ömrü kadar dayanacak özel alkaliye dayanıklı (AR – Alkali Rezistans) olacaktır. Elyaf mutlaka cam elyafı olacak ve alkali dayanımı olacaktır. İstenildiği zaman  cam elyafın bu özelliklere sahip olduğunu elyaf üreticisinden aldığı belgeleri ibraz ederek kanıtlayacaktır.

Bu kayıt Uluslararası standartlara uygun kriterlerin deney sonuçları ile sağlandığını gösterecektir. AR camelyafı GRCA tarafından onaylı bir fiber üreticisinden temin edilecek ve temin edildiğine dair belgeler idareye sunulacaktır.

      KATKI MALZEMELERİ

Beton karışımında, işlenebilirliği arttırmak, kür süresini azaltmak, yüksek mukavemet ve iyi bir beton kalitesi elde edebilmek amacıyla uygun bir süper akışkanlaştırıcı ve uygun katkılar kullanılacaktır.

       KUM 

     Gerekli granulometride, %90’ın üzerinde silis içeren temiz, kuru ve kullanıma hazır kullanılanılacaktır.

      FİZİKSEL ÖZELLİKLER VE TOLERANSLAR

     28 günlük priz sonunda FTB kabuk aşağıdaki değerleri taşıyacaktır. Yapılacak testlerde bu sonuç aranacaktır.

     Basınç dayanımı 50-80 N/ mm arası, çekme dayanımı 5-10 N/mm arası,elastisite modülü 10-20 kN/mm arası, kırılma modülü 15-25 N/mm arası, su geçirimsiz, darbe dayanıklı, 2000 kg/m3 yoğunlukta 0.5-1.0 W7m2 santigrad dereceler arası termal iletkenliğe sahip, DIN 4102 (A1 sınıfı) yangına dayanıklı, 30 dB ses azalmasına sahip, prekast cephe kaplaması kabuk kalınlığı 20 mm olan, kabuk ağırlığı 30-35 kg/m2, panel birim ağırlığı 40-45 kg/m2 olan prekast cephe kaplama malzemelerinin (söve, silme, harpuşta vb. dahil), sıcak daldırma galvanizli çelik kutu profil konstrüksiyon üzerine projesine uygun boyutlarda üretilmesi için model kalıp ve döküm imalatları ile, şantiyeye nakledilmesi ve yerlerine montajı, montaj sırasında kullanılacak her türlü ankraj malzemesi, derz dolgu fitilleri malzeme ve uygulama bedelleri, şantiyeye nakledilmesi, şantiye içi yatay ve düşey taşıma giderleri genel gider ve % 25 müteahhitlik karı dahil 1 m2 fiyatı. 

Tüm üniteler A1 sınıfı yangın dayanımı olacak şekilde üretilecek. FTB prekast elemanlar donma-çözünme çevriminde zarar görmeyecek şekilde hem su/çimento oranı düşük olacak hem de kılcal boşluk içermeyecektir.

İmalatlar EN 1170-1/8:1998 Precast Concrete Products – test methods for glass-fibre reinforced cement (replaces BS 6432) (EN 1170-1:1998 Prekast beton ürünler – Camelyaf takviyeli çimento için test methotları) (BS 6432’nin yerine) standartlarına göre üretilecektir. 

Ayrıca tüm imalatlar yürürlükteki yangın, deprem ve ısı yalıtmı ile diğer şartname ve yönetmeliklere uygun olacaktır. 

FTB (Fiber Takviyeli Beton) ile imal edilen üniteler kullanım yerindeki olabilecek bütün sıcaklık, nem, rüzgâr ve yağmur şartlarına Kar ilk özelliklerini koruyacaktır. Üniteler çizimlerde gösterilen sınırlar dahilinde kendini taşıyacak mukavemette olacak ve kendine gelen bütün yüke emniyetle dayanacaktır.

Renkleri solmaz, profiller, özellikle kabartmalar aşınmaz; yüzey, ilk tozlar alındıktan sonra ufalanmayacaktır. İmalat sıkı bir kalite kontrole tabi olacaktır.  

Eğer istenirse imalatçı idarenin onayı için FTB imal edeceği örneği idareye sunacaktır. Örnek yüzey kalitesi, renk ve gözle tespit edilebilen diğer özellikler yönünden FTB genel özelliklerini taşıyacaktır. İşin (tayin edilmiş toleranslar dahilinde) mukavemet, projeye uygunluk, ölçü ve ebat uygunluğu yönünden kalitesi imalatçı sorumluluğu altında olacaktır.

Montaj yeri ölçümlerine dayanan çizimlerin hassasiyeti imalatçının sorumluluğundadır.

FTB (ÇELİK KARKASLI  KABUK PANEL)

Kabuk üretiminde karışım, özellikleri uygun performansı ve kalite kontrol gereklerini sağlayacak şekilde imalatçı tarafından ayarlanacaktır. Ancak FTB kabuk imalatında karışıma katılan fiber miktarı toplam harç ağırlığının %3,2 (yüzde üç buçuk) dan azı olmayacaktır.

ÇELİK KARKAS ANKRAJ SİSTEMİ

Montaj öncesi ve sonrası panel üzerine gelecek üblere (rüzgar, bina hareketleri ve tasmanlar, deprem, nem ve sıcaklık gerilmeleri, panel statik yükleri, taşıma ve montaj sırasında oluşacak yüklemeler vs.) dayanacak şekilde dizayn edilecektir. Rüzgar yükleri ve deprem için gerekli hesap değerleri projede öngörülen hesap değerlerine göre seçilecektir.

Çelik Karkas ankraj ayrıca nem ve ısıl farklarda kabukta oluşacak gerilmeleri yüzeyde gerilme oluşturmayacak şekilde esnek sistemler ile karşılayacak ve FTB kabuğun zarar görmesini engelleyecektir.

KÜRLEME

İmalat esnasında karışım içine konan kimyasal kür maddeleri ile yapılacaktır. BS-EN 1170-1’e göre karışıma polymer esaslı kürleme malzemesi kullanılacak.

ÖLÇÜ:

Prekast ürünlerin metrajı fabrikada kalıplanan yüzeyler ölçülerek hesaplanır,ayrıca binadaki boşluklar düşülür

MALZEME

Projelerinde gösterildiği şekilde cephelerin kaplanacağı panel modüllerinin gerekli ölçü ve toleranslar içinde kalıpların yapılması, kalıp içine püskürtme yoluyla 1300 doz çimento, gerekli miktarda özel silis kumu, su, katkılar ve %3,5’ tan az olmayan miktarda alkaliye dayanıklı (AR Glass) cam elyafı katılmış harcın serilmesi, oluşturulan kabuk içine gerekli şartlara sahip çelik karkas yerleştirilmesi, İzoprekast Cephe Panelin prekast atölyesinde gerekli şekilde imali, kürlenmesi, kür sonrası montaj mahalline nakledilip uygun montaj elemanları kullanılarak ve tecrübeli personelle yerlerine montajı işidir.